Concrete Thinking Think Concrete
SOLUTIONS APPLICATIONS RESOURCES CASE STUDIES THINKERS
www.ConcreteThinker.com
Case Studies  > Greenwich Millenium Village Replaces Brownfield with Model Sustainable Community
Designer Innovates in Integrated Services Building
Print   eMail
   
 
The Greenwich Millennium School, Hall and Health Centre, within Millennium Village, is a demonstration of the government’s vision of sustainable urban communities. In a new kind of facility, where education and healthcare are linked on one, relatively small, site. The three interconnected buildings are at the north-west entrance to the village, beside the pedestrian route to the Dome. In the spirit of the Millennium Village the buildings are built right up to the pedestrian piazza, and all the entrances open directly from it.

Layout
Right by the village entrance is the school hall, which is also a public hall, circular in form to create a symbolic gatepost for visitors and villagers. The more private rooms of the buildings, classrooms, consulting rooms, waiting and treatment rooms face south on to their own gardens and playgrounds. By facing all the main rooms due south and using protective awnings, the buildings will benefit from useful passive solar gain in winter, while still cutting out the heat and glare of the higher summer sun. The building has high levels of natural day-lighting and insulation and low rates of air infiltration.

Landscape
The landscape, for the benefit of villagers and visitors, is a densly planted former brownfield site contained within a ring of hills created from recycled material. Close to the school are small playgrounds for infants, while further away is a more vigorous playground for juniors; beyond lies a floodlit all-weather pitch. The piazza is framed by rippling walls of English larch.

Energy
The school is heated and ventilated by passing tempered air through the hollow cores of the pre-cast concrete floor slabs using the Thermodeck system. This method exploits the thermal storage capacity of the building fabric itself, enabling the building to moderate its own internal climate. The net result is that occupied areas receive 100% fresh air, with free night-time cooling available in summer using the cooler night time air to flush heat from the thermal mass of the roof and the floor, which store this cooling for use the following day.

The boiler plant is a fraction of normal size due to super insulation and efficient heat reclamation of heat from bodies, electrical equipment and solar heat gains. The school is anticipated to use less than half the energy of a comparable naturally ventilated school.

Advanced modelling techniques optimise the use of day-lighting in the classrooms on both floors - the resultant light wells at the rear of the classrooms achieve a daylight factor of 3.5 - 4.0%.

CO2 generation is expected to be reduced to 10 Kg/sqm/year .

Target energy consumption for the buildings is 120kw/sqm/year based on normal usage of the buildings.

Cost
School: £2,039/sqm
Health centre: £1,934/sqm
 
Project Team:

Client: English Partnerships
Project manager: WS Atkins Consultants
Architect: Edward Cullinan Architect
Building services: Fulcrum Consulting
Structural engineer: Price & Myers
Landscape: WS Atkins Consultant
Planning supervision: WS Atkins Construction
Health consultant: Ann Noble Associates
Cost consultants: Gardiner & Theobald.